Про авторське право

Якби у СОІ запитали, з якою проблемою і ми, й наші клієнти зіштовхуються найчастіше, одним з аспектів точно було б порушення закону про авторське право. Хтось навіть не замислюється про те, що порушує закони, й спокійнісінько використовує твори інших людей. А деякі люди узагалі не чули про існування такого закону, або ж трактують його положення неправильно.  

Тому захистити свої авторські права в Україні — ще той квест. Втім, попереджений — значить озброєний, тому сьогодні говоримо про те, що таке авторське право, як працює Закон України про авторське право і суміжні права та що робити, коли ваші твори використовують незаконно.

Примітка. Команда СОІ — не юристи, але ми часто з ними співпрацюємо, тому й ділимося досвідом. Стаття має ознайомлювальний характер, тож за потреби радимо проконсультуватися з юристом.

Що таке авторське право 

Право авторства полягає у тому, що лише той, хто створив науковий, літературний та інший твір, може називати себе його автором. 

Авторське право може бути немайновим і майновим.

Що таке особисті немайнові права (стаття 14 розділу 2):

  • право на визнання людини автором (виконавцем, винахідником тощо) твору; 
  • право перешкоджати будь-якому посяганню на твір;
  • право вимагати збереження цілісності твору;
  • право використовувати псевдонім або залишитися анонімним. 

Немайнові права є невідчужуваними, тобто у будь-якого твору є автор, який завжди залишатиметься автором — з моменту створення цього твору і на весь час його існування.

Що таке особисті майнові права (стаття 15 розділу 2): 

  • право на використання твору;
  • виключне право забороняти чи дозволяти використання твору;
  • право на винагороду за використання твору.

У разі передання майнових прав, особисті немайнові права так чи інакше залишаються в автора. Тобто авторське право абсолютне та зберігається за автором навіть при переданні майнових прав іншій людині. 

Що таке суміжні права (стаття 37)

Суміжні права — це права виконавців, виробників фонограм і відеограм та організацій мовлення. Належать авторові твору, але теж можуть бути передані іншим людям.

Авторське право діє протягом життя автора і 70 років після його смерті, а суміжне — 50 років із моменту першого оприлюднення. Автором є не лише той, хто безпосередньо створив твір, а і його спадкоємці або ті, кому передали особисті майнові права.

На що поширюється дія авторського права

Об’єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури та мистецтва. Сам твір повинен бути творчим — тобто новим, якщо порівнювати з відомими раніше. Новизна може проявлятися як у новому змісті, так і в новій формі.  

Іншою ознакою об'єкта авторського права є те, що він повинен існувати в якійсь формі, доступній для сприйняття іншими людьми. Якщо ідеї, думки, образи автора не одержали виявлення поза його свідомістю — об'єкта авторського права не існує. 

Ми в СОІ найчастіше маємо справу з такими:

  • торгові марки;
  • літературні письмові твори (книги, статті тощо);
  • виступи, лекції, промови та інші усні твори;
  • назви, слогани;
  • логотипи, іконки, персонажі;
  • комп’ютерні програми, програмні коди;
  • бази даних;
  • музичні твори з текстом і без тексту;
  • аудіовізуальні твори;
  • фотографічні твори.

Цікаво, що програмний код реєструється як текст; втім, останнім часом при реєстрації вказують «фрагмент програмного коду». До переліку поступово додаються нові види творів, адже -надцять років тому не існувало мобільних додатків, комп’ютерних програм чи соцмереж. До речі, про соцмережі: всі дописи у Facebook, Instagram та інших ресурсах теж є об’єктами авторського права. 

Та про це трохи згодом, а зараз підсумуємо: об’єктом авторського права є будь-який твір, створений людиною та виявлений у матеріальній формі. А ось ідеї, принципи, методики, теорії — тобто все, що не має матеріального вияву, — під дію закону не підпадає.  

Крім цього, об’єктами авторського права НЕ вважаються:

  • повідомлення про новини дня або поточні події;
  • твори народної творчості (фольклор);
  • офіційні документи, видані органами державної влади у межах їхніх повноважень;
  • державні символи України;
  • грошові знаки;
  • розклади руху транспортних засобів.

А що там з документами? 

«Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей» (стаття 11 розділу 2)

Отже, авторське право виникає вже з моменту створення твору, а не тоді, коли його вже опублікували чи оприлюднили. Це називається «презумпція авторства». Припустимо, ви написали текст, намалювали логотип чи створили музику. Це означає, що ви вже є автором цього твору, навіть якщо він ще не був ніде опублікований.

Як зрозуміти, що є порушенням авторських прав, а що — ні

Як би ви почувалися, якби хтось поцупив із вашої сумки мобільний телефон? Або якби роботодавець не виплатив заробітної плати за останніх три місяці роботи? Приємного мало, еге ж? У першому випадку ви втратили те, що вже вам належало, в другому — те, що мало б належати. До чого тут авторське право, запитаєте? 

За аналогією з цим прикладом, якщо ви зробили фото й продаєте його на платних стоках — заробляєте вже. А якщо зробили фото, виставили в соцмережі й хтось продає його на стоках від свого імені — втрачаєте те, що мало б належати вам. 

Річ у тім, що «невинне» використання чужої власності — фізичної чи інтелектуальної — це звичайна крадіжка, якими б словами її не називали ті, хто використовує твори інших без дозволу. Аби захистити своє авторське право й не порушити чуже, розберемося з трьома випадками, які трапляються найчастіше. 

Було ваше — стало наше: основні порушення авторських прав

Найчастіше суперечки виникають через такі випадки:

  • використання твору без дозволу правовласника;
  • плагіат — використання чужого твору під іменем особи, яка не є його автором;
  • інтернет-піратство — дії, які визнаються піратством та відбуваються в інтернет-просторі.

Порушення авторських прав передбачає цивільно-правову та адміністративну відповідальність. Якщо порушення буде доведено в суді, за нього стягується грошова компенсація або штраф. 

Порушення авторських прав у соцмережах

Це одна з найпоширеніших помилкових думок, яка «гуляє» інтернетом. Втім, використовувати чужі фото, тексти, відео, картиночки тощо із соцмереж без дозволу чи вказання автора є порушенням авторських прав. Умовно: сподобалося фото і хочемо опублікувати на своїй сторінці — пишемо автору й запитуємо, чи можна :) Навіть якщо це не робота відомого фотографа, а красивий краєвид Карпат у профілі знайомого чи знайомої. Те саме стосується й текстів. 

А просто фоточки з інтернету? Теж не можна: кожне фото, текст чи будь-який інший твір мають свого автора. Винятком є фото, розміщені на безоплатних стокових ресурсах. 

Використання творів без згоди автора (але із зазначенням його імені) можливе лише в тих випадках, коли воно «виправдане метою». Що це означає? Наприклад, ви хочете підтвердити свою думку чи підсилити її за допомогою посилання на якусь наукову працю, дослідження, статтю тощо. У таких випадках можна скористатися функцією гіперпосилання.  

А як справи з переробленням творів?

Скажімо, гуморист використовує чиюсь пісню для пародії або блогер знімає огляд фільмів чи телепрограм. 

Тут варто згадати поняття «похідний твір» — можливість використовувати літературні, художні, музичні твори для створення комічних творів (пародій, карикатур), оглядів, підбірок тощо. Похідний твір — це не плагіат, а запозичення з метою створення нового продукту.

Пишу (малюю, дизайную) на роботі — моє чи ні?

Коли ви створюєте певний твір у межах своїх робочих обов’язків — це службовий твір. Простими словами: це всі матеріали, які люди створюють на роботі й за які отримують заробітну плату. 

У цій ситуації ви залишаєтесь автором твору, тобто вам належить особисте немайнове право. А ось майнове право є власністю роботодавця, тому розпоряджатися службовим твором на власний розсуд може лише він. Всі додаткові умови таких творів прописуються у трудовому договорі.

Як довести своє авторство?

Хоча для виникнення авторського права ніякі спеціальні маніпуляції не потрібні, для його захисту створений твір все ж треба зареєструвати офіційно. Для літературних творів чи фотографій все простіше: доказом може бути публікація вашого твору з указанням вашого імені та знака охорони авторського права, який складається з латинської літери «C», обведеної колом. 

Цей знак можна розмістити на кожному примірнику твору, фотографії тощо. Багато хто з авторів вказує на примірниках, що будь-яке використання цих матеріалів дозволено лише за умови зазначення першоджерела та імені автора. 

А як бути у випадках, коли потрібно довести авторські права на графічні елементи дизайну, назву бренду, комп’ютерну програму чи персонажа відеогри? Реєструвати авторські права у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. На жаль, неможливо на 100 % захистити себе від того, що ваші авторські права може бути порушено у той чи інший спосіб. Та ви принаймні можете зробити все для того, аби у випадку таких порушень «мати чим крити» і надати докази свого авторства. 

Що робити, якщо порушили ваше авторське право

1. Подати власнику сайту або сторінки в соцмережах, на яких опубліковано ваш твір, заяву про припинення порушення. У ній слід зазначити: 

  • ідентифікаційні дані про заявника; 
  • вид і назву об’єкта авторського права або суміжних прав;
  • вмотивоване підтвердження наявності у заявника майнових прав інтелектуальної власності на об’єкт авторського права або суміжних прав; 
  • гіперпосилання на розміщену в інтернеті інформацію.

Після отримання такої заяви відповідальна особа зобов’язана видалити інформацію, яка порушує ваші права як автора.

2. Якщо вимогу проігнорували чи відмовилися задовольнити, наступним вашим кроком може бути звернення до суду. Важливими доказами авторства, які можна надати в суді, є: 

  • свідоцтво про авторське право; 
  • зафіксоване звернення до суб’єкта, що порушує авторське право, яке підтверджує спробу досудового врегулювання спору (наприклад, лист електронною поштою); 
  • експертиза на тотожність або схожість твору чи творів, проведена відповідним спеціалістом; 
  • підписані угоди з чітко визначеними сумами за використання цього об’єкта авторського права (для тих, хто вимагає компенсації збитків). 

Наприклад, ви написали книгу, підписали договір із певним видавництвом та отримуєте відсотки від продажів. Якщо хтось видає частини книги чи певні думки з неї за свої й відмовляється врегулювати питання шляхом спростування або видалення — можете звертатися до суду, аби захистити свої права.

У суді вагомим доказом стане ПЕРША публікація. Все просто: хто опублікував матеріал першим, той і є його автором. Фото- та відеоматеріали можуть бути підтвердженням авторського права лише у разі відповідності електронним доказам: має бути видно дату, час та місце їхнього створення.

Можна говорити про те, що процес захисту авторських прав принесе більше мороки, ніж користі. Все ж захищати свої права потрібно: в Україні стає все більше успішних кейсів і вони впливають на ставлення до цього питання. 

Тим паче, що в Україні недавно з’явився крутезний сервіс — PatentBot, який допомагає швидко оформити авторське право та зареєструвати торгову марку. Спойлер: це не реклама — самі користуємося, тому й вам радимо ;) Деякі клієнти СОІ вже встигли ним скористатися та оцінити його переваги, тому про цей проєкт ми розповімо більше у наступній статті.

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму