Як зіпсувати сайт: основні помилки в дизайні

Ви професійний дизайнер? Тоді ця стаття не для вас. А от власникам та керівникам бізнесів вона може стати в пригоді. Особливо якщо ви любите тримати все на особистому контролі та хочете, щоб вам розробили сайт, який приноситиме результат — продаватиме ваш товар чи послугу. 

Говоримо про типові помилки у веб-дизайні, ініційовані побажаннями клієнтів чи зроблені дизайнерами з невеликим досвідом. І, звісно, про вплив, який такі помилки матимуть на продажі товару та послуги. Поїхали!

У мене є смак та улюблений колір, але голубий мікроавтобус погано возить товар

Ніхто не сумнівається! Ви стильно одягнені, у вас затишний дім та чудове авто. Ви не потребуєте стилістів чи дизайнера інтер’єрів, маєте хист до створення гармонійної картини. Зрозуміло, у вас виникне закономірне бажання взяти участь у розробці дизайну сайту — побажаннями, уточненнями, поправками. Ввести свій улюблений колір, додати лаконічну та стильну анімацію, зробити великі зручні / невеликі елегантні кнопочки і взагалі створити сайт-цукерочку. І у вас вийде цукерочка, ми переконані. 

Проблеми ж можуть початися в момент активного старту рекламних кампаній, які мали б збільшити продажі в інтернеті, а натомість не дотягують до прогнозованих показників. І так, причиною може стати гарний дизайн сайту. Бо сайт — не красива ваза, яку ви придбали до вітальні, щоб тішила око. Сайт — це лопата. Для траншей вона одна, для снігу — інша, для роботи на присадибній ділянці — ще інакша. А ще ж ручка має зручно лягати в руку копачеві, яким може бути і тендітна дівчина, і здоровенний дядько. Ну і вага її має бути відповідною до цілей та габаритів копача. Бо лопати бувають різні. Як і сайти. 

Дизайн інтерфейсів — це більше не про мистецтво й естетику, а про математику, аналітику, психологію користувацького досвіду у розрізі ключових аватарів цільової аудиторії. І про технології, звісно. Тому, коли обираєте авто для особистого користування, варто враховувати свої вподобання, аби їздити на ньому було максимально приємно. А коли обираєте мікроавтобус для перевезення товару, варто фокусуватися на його характеристиках. 

Вкажіть три сайти, які вам подобаються, і спустіть гроші на вітер

Отже, ми вияснили, що не варто зі своїми смаками лізти під руки дизайнеру. Але як знати, що він / вона знає, що робить? Є кілька тригерних запитань, які дозволяють виявити проблему. Варто наголосити, що проблема може бути не лише в непрофесійності чи малому досвіді дизайнера, а й у ставленні до роботи. Є дизайнери, які роблять так, як хоче клієнт, а є ті, які сперечатимуться до втрати свідомості, аби лиш відстояти продавальний дизайн. Вам потрібні останні. 

Вони не спитають вас про улюблений колір, про сайти, які вам до вподоби. Не запропонують обрати анімаційний ефект чи форму кнопки (окрім нечастих випадків, коли ваш вибір не матиме суттєвого впливу на результат). Натомість хороші та досвідчені дизайнери розпитають вас про продукт чи послугу, про клієнтів, які їх замовляють, про маркетингові дослідження, аналітику чи певні поведінкові особливості ваших клієнтів. Якщо чуєте такі запитання — можете видихнути, адже ви у надійних руках. І навіть якщо ваш улюблений колір зелений, а дизайн вам розробили рожевий, будьте спокійні — так треба. 

Ми не з простої сім’ї, ми з «богатої »!

Ще одна помилка, яка виллється в копійочку, — надмір модних елементів, особливо анімаційних чи відео (які вплинуть на швидкодію сайту). Якщо ви працюєте у творчій індустрії та задаєте тренди на ринку — цей розділ не для вас. Витрачати кошти на анімацію, яку чомусь має конкурент (можливо, що теж підгледів у когось із колег по цеху), недоцільно. Крім того, такі «фінтіфлюшки» часто знижують швидкісні показники сайтів, не всіма потенційними клієнтами сприймаються позитивно і, банально, застарівають. 

Старість дуже помітна також і на трендових прийомах. Класика (простота, зручність, лаконічні рішення) завжди залишатиметься в моді, й через 2-3 роки ваш сайт не виглядатиме «стариганом». 

Мобільну версію сайту треба? А якщо добре подумати?

Починати розробку дизайну з десктоп-версії (версія для комп’ютера) — помилка у більшості випадків. І помилка значна. Звісно, є невелика кількість ніш, для яких цей підхід виправданий (програмне забезпечення для компаній, товари для офісів тощо), але у більшості бізнесів якісний сучасний дизайн починається з мобільної версії сайту. І вже готова, «вилизана» версія з усіма поправками та доповненнями адаптується до десктопу. Якщо ж дизайнер не просто почав з версії для комп’ютера, а і не планує робити мобільної взагалі («верстальник адаптує», «вона гумова» тощо) — втікайте щодуху!

Що за звір такий і де його шукати?

Якщо після прочитання статті ви подумали саме так про «правильного» дизайнера інтерфейсів, нам варто поспілкуватися предметніше. Окрім професійних дизайнерів, у COI.UA є маркетологи, які також зуби з’їли на поведінкових особливостях та стимулюванні до покупки. Одна голова — добре, а маркетолог збоку — точно краще!

Тож якщо шукаєте, де замовити сайт, який продаватиме, а не просто лежатиме красивенький, — заповнюйте форму нижче або просто пишіть нам.

 

 
Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму