Для початку варто обрати вид хостингу, а саме:

  • віртуальний хостинг;
  • віртуальний виділений сервер (VPS/VDS);
  • виділений сервер;
  • хмарний хостинг.

У цій статті поговоримо детальніше про кожен із цих видів: плюси, мінуси та переваги. 

Віртуальний хостинг для інтернет-магазину

Найдоступніший варіант, вартість якого зазвичай починається від $5 на місяць. Ви отримуєте окреме місце на фізичному сервері, на якому, крім вашого проєкту, розміщені й безліч інших сайтів. Доступні ресурси розподіляються між вами та іншими користувачами, що, звичайно ж, накладає певні обмеження у плані навантаження та доступного місця на диску. 

Плюси віртуального хостингу:

Зручна контрольна панель. При замовленні послуги ви отримуєте налаштовану панель управління хостингом, у якій можна керувати файлами сайтів, доменною поштою, доменами, резервними копіями та іншим.

Адміністрування сервера хостинг-провайдером. Провайдер піклується про те, щоб сервер стабільно працював, а програмне забезпечення регулярно оновлювалося. Це особливо зручно для тих, у кого мінімальні технічні знання в області адміністрування сервера.

Різноманітність тарифів. Якщо потрібно створити гарний блог, вибирайте хостинг для сайтів на WordPress. Якщо ви хочете створити свій магазин, є хостинг для інтернет-магазину, в якому встановлено популярний движок OpenCart. Для сайтів-візитівок або лендингу шукайте тарифи з конструктором сайтів.

Невелика вартість. Облікові записи віртуального хостингу займають менше місця на загальному сервері, завдяки чому ціни на нього нижчі.

Додаткові послуги в подарунок. При покупці віртуального хостингу на тривалий термін хостинг-провайдери часто дають у подарунок домени, SSL-сертифікати і виділені IP-адреси.

Мінуси віртуального хостингу:

Немає можливості встановлювати або змінювати програми. У послузі віртуального хостингу ви не зможете встановити сторонню програму або змінити поточну, тому що немає доступу адміністратора.

«Гамірливі» сусіди. Сусіди по серверу можуть зловживати його потужностями. Через це ваші сайти можуть працювати повільніше. Хостинг-компанії стежать за тим, щоб цього не відбувалося, але такі ситуації все ж трапляються.

Обмеження ресурсів. Провайдери віртуального хостингу встановлюють обмеження на використання ресурсів. Це потрібно, щоб не виникало зловживань з пункту вище. Проте такі обмеження можуть заважати вам, якщо ви хочете відправляти великі email-розсилки або на вашому сайті велика кількість медіафайлів.

Віртуальний хостинг вам підійде, якщо:

1. Ви хочете створити невеликий сайт-візитівку, блог, інформаційний сайт, на якому спочатку не буде більше ніж 1-1,5 тисячі відвідувачів на добу.

2. Ви тільки починаєте розвивати бізнес і думаєте про те, як вибрати хостинг для магазину з кількістю товарів у межах декількох тисяч.

3. Підходить інтернет-магазинам із відвідуваністю до 1000-1500 відвідувачів на добу. Щодо доступного місця й оперативної пам’яті, залежно від движка, цього зазвичай вистачає для декількох тисяч сторінок у каталозі товарів. За потреби місце на диску легко можна докупити. А ось обмеження коштом навантаження, створюваного при зростанні відвідуваності, залишається актуальним (наприклад, ліміт по inodes).

Віртуальний виділений сервер (VPS/VDS) 

Як і у випадку з попереднім варіантом хостингу, місце і ресурси сервера вам доведеться ділити з «сусідами». Тільки тепер таких «сусідів» буде не сотня, а всього лише двоє-троє. Ви отримуєте не тільки фіксовані ресурси, які в рази вищі, ніж на віртуальному хостингу (оперативна пам’ять, процесор, дискова квота), але й можливість управляти різними налаштуваннями програмного забезпечення на сервері. Основні налаштування забезпечує техпідтримка самого хостера, а для складніших варто звертатися до фахівців. Один із вагомих плюсів у тому, що надалі можна збільшувати ресурси практично будь-якого з параметрів.

Плюси VPS-хостингу:

Доступ адміністратора. Ви можете встановити на VPS будь-яку програму, необхідну для роботи сайту або інтернет-магазину.

Можливість докупити ресурси сервера. Якщо ваш проєкт росте, можна докупити пам’ять, дисковий простір або ядра процесора без переходу на інший тариф.

Менше сусідів на сервері. На VPS-носії менше облікових записів, тому ресурси сервера ділить менша кількість користувачів. Завдяки цьому нижча ймовірність того, що сусід по серверу вплине на роботу вашого сайту.

Мінуси VPS-хостингу:

Адміністрування сервера. При покупці VPS ви самі відповідаєте за встановлення і своєчасне оновлення програмного забезпечення. Це викличе багато питань, якщо у вас немає або мало досвіду в адмініструванні сервера.

Вища вартість. Ціни на VPS зазвичай вищі, ніж на віртуальний або хмарний хостинг.

Вам підійде VPS-хостинг, якщо:

1. Ваш сайт став популярним і налічує майже 3-10 тисяч відвідувачів на добу.

2. Для роботи вашого сайту потрібні тонкі налаштування сервера або встановлення додаткового ПЗ.

3. Вартість оренди виділеного сервера в середньому становить $20-50 на місяць і дозволяє інтернет-магазину витримувати відвідуваність від 5000 до 15000 відвідувачів щодня. Місця на диску теж вистачає, тож можна управляти каталогом із десятками тисяч товарів.

Виділений сервер для інтернет-магазину

Цей варіант хостингу — найдорожчий, оскільки передбачає розміщення інтернет-магазину клієнта на окремому фізичному сервері, що розташований на технічному майданчику провайдера хостинг-послуг. На сервері буде перебувати тільки ваш сайт, і всі ресурси будуть використовуватися тільки для обслуговування вашого інтернет-магазину.

Варто також враховувати той момент, що персонал хостера стежить тільки за роботою сервера, а його обслуговуванням та управлінням повинен займатися сам клієнт. Отже, потрібно буде потурбуватися про пошук фахівця для вирішення таких завдань. Тому при оренді виділеного сервера необхідно займатися ще й пошуком експерта, який візьметься за таку роботу.

Вам підійде виділений сервер для інтернет-магазину, якщо:

У вас дійсно великий інтернет-магазин, а відвідуваність становить десятки тисяч користувачів щодня і продовжує зростати. Крім оренди самого сервера, яка зазвичай становить кілька сотень доларів на місяць і вище, потрібно буде закладати в бюджет також оплату послуг фахівця, який буде займатися його обслуговуванням. Тому дозволити собі такий вид хостингу можуть тільки великі гравці на ринку.

Хмарний хостинг

Хмарний хостинг ― це shared-хостинг, який використовує кілька серверів одночасно. З різних серверів беруть оперативну пам’ять, потужність процесора та інші ресурси. Це допомагає краще розподіляти навантаження на обладнання. Завдяки цьому сайти на хмарному хостингу працюють стабільніше.

Плюси хмарного хостингу:

Зручна контроль-панель. Як і у випадку з віртуальним хостингом, ви отримуєте налаштовану панель управління, в якій зручно працювати з файлами сайту, базами даних, поштою і резервними копіями.

Адміністрування сервера хостинг-провайдером. Провайдер налаштовує сервер і регулярно оновлює програмне забезпечення за вас.

Додаткові послуги в подарунок. При покупці хмарного хостингу на тривалий термін теж можна отримати в подарунок домен, SSL-сертифікат і виділену IP-адресу.

Стабільність роботи сайтів. Кожен файл сайту в хмарі копіюється на 3 диски-копії на різних серверах. Якщо з одним сервером щось трапляється, його швидко підміняє інший. Завдяки цьому сайт мінімально перебуває в офлайні.

Мінуси хмарного хостингу:

Немає можливості встановлювати або змінювати програми. У послузі хмарного хостингу у вас немає доступу адміністратора, тому не можна встановити деяке ПЗ.

Обмеження ресурсів. На хмарному хостингу теж є обмеження на використання ресурсів. Так сусіди по серверу не зможуть впливати на ваш сайт, розсилаючи багато листів. Однак ці обмеження діють і для вас.

Вища ціна, якщо порівняти з віртуальним хостингом. Для організації хмарного хостингу замість 1 сервера використовується 3, тож його вартість вища.

Вам підійде хмарний хостинг, якщо:

1. У вас великий інтернет-магазин з великою кількістю транзакцій.

2. У вас запущена реклама сайту для залучення відвідувачів.

3. У вас є будь-яка інша причина, через яку сайту критично важливо бути в онлайні 24/7.

Шпаргалка з вибору хостингу для сайту

Віртуальний хостинг. Підходить для початківців. Головний плюс ― не потрібно турбуватися про адміністрування сервера.

Хмарний хостинг. Всі переваги віртуального хостингу плюс додаткова стабільність роботи сайтів. Підходить для проєктів, яким важливо бути в онлайні 24/7.

VPS-хостинг. Рішення для проєктів, яким потрібні тонкі налаштування сервера. Підходить, якщо на сайті багато товарів або великий потік відвідувачів.

Виділений сервер. Підходить для розробників з досвідом і дуже великих проєктів.

 

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму