Війна позбавила багатьох українців майна, житла та роботи. Проте наші чудові люди ніколи не здаються та завжди шукають й знаходять можливості жити далі, підтримувати свої сім'ї та допомагати ЗСУ. 

А багато хто навіть відкрив для себе нові можливості. Страх залишитися без джерела доходу, перейшовши з найманої праці на власний бізнес, не актуальний, якщо того джерела доходу вже нема. У статті поговоримо про ідеї бізнесу, які потребують мінімальних вкладень та доступні для багатьох. Ми щиро надіємося, що цей матеріал надихне вас на втілення мрії та створення бізнесу, про який ви давно замислювалися.


Інтернет-торгівля

Найпростіший варіант для старту — перепродаж товарів із Китаю. Сервіси доставляння відновилися та тішать своїми термінами, популярні сайти отримали чудову українську локалізацію. Все, що потрібно, — пошукати недорогі корисні дрібнички (для старту цілком можна почати з товарів ціною 1-3 долари), замовити кілька, випробувати, відсіяти ті, які виявилися неякісними, та продати з націнкою якісні. Продавати можна у соціальних мережах, вайбер-групах, на маркетплейсах і з часом дорости до власного інтернет-магазину. Ви можете обрати свій сегмент або почати з найпопулярніших: дрібнички для кухні, предмети інтер'єру для дому, декори для саду. 

Імпортні продукти

Аналогічна схема може бути з товарами з-за кордону. Італійська паста чи прошуто, французькі сири чи грузинське вино. Такі товари охочіше купують у невеличких магазинчиках, аніж у супермаркетах. Побутова хімія також популярна. Схема досить проста. Вам потрібно знайти перевізників, які здійснюють рейси в певну країну. Принагідно водій заходить у супермаркет та купує товари, які мають хорошу знижку. По приїзді передає їх вам для реалізації. Цей варіант бізнесу погано масштабується, адже при збільшенні масштабів перевезення товару через кордон вилізе мито, потрібна буде сертифікація на товари, локалізація упакування тощо. Але як варіант бізнесу для мами в декреті, наприклад, цілком підійде. 

Кухонні шедеври

Якщо війна закинула вас у маленьке містечко чи село, а ви вмієте й любите готувати — вперед! У невеликих населених пунктах немає ресторанів чи кафе, і тим паче немає сервісу доставлення. І якщо місцеве населення з цим живе постійно та не дуже то й потребує, то тим, хто приїхав із великих міст, дуже бракує ресторанної їжі — в закладі чи на винос. Ресторан у селі на 100 хат робити буде недоцільно, але запропонувати виготовлення суші, піци, бургерів чи макарунів із доставленням — цілком реально. Ця ідея також неліквідна при масштабуванні.

Прихований талант

Якщо у вас є талант, який ви раніше ховали тільки для близьких, то саме час показати його світові. З війною дуже суттєво збільшилася пропозиція крафтових поробок у соцмережах (інстаграм, тікток). Це і декор, і прикраси, і шита власноруч білизна — фантазії є куди розгулятися. Клієнти охоче підтримують малих українських виробників, а якщо ви ще й розкажете свою історію підписникам, товари розходитимуться як гарячі пиріжки. 

Закуски з доставленням

В'ялена чи засушена рибка, сушені фрукти й овочі та — цілковитий бум сезону — домашні джерки. Навіть з найпростішою сушаркою можна робити дива умілими руками. Перевагами таких продуктів є їхня дієтичність, можливість відправляти замовлення компаніями-перевізниками, низький технологічний поріг входження. Бабуся попросила роздати комусь кабачки? Ріжете їх слайсами, присипаєте паприкою з тертим сиром, сушите до готовності, гарненько пакуєте в крафтові пакетики і… рахуєте грошенята! Поцікавтеся також сферою субліматів, бо українці нарешті оцінили їхню корисність не лише в туристичних поїздках, а й при формуванні тривожної валізи та в бойових умовах. 

Онлайн-консультації

Якщо ви експерт у якійсь галузі та не маєте змоги зараз працювати за спеціальністю повноцінно, розгляньте варіант онлайн-консультацій.  Продавати такі послуги можна через соціальні мережі, записуючи експертні відео з відповідями на типові питання. Онлайн зараз консультують лікарі, юристи, землеупорядники чи системні адміністратори. Це може бути садівництво, кулінарія чи догляд за рослинами. Ділитися досвідом приємно як для настрою, так і для гаманця!

Городництво та тваринництво

Якщо ви тимчасово проживаєте в селі та любите вирощувати — ви у тренді. Органічні огірочки, полуниця, лохина чи навіть свіжий салат — ходові товари. А ринки у містечках дуже цікаві та колоритні. Переселенці заводять кролів, перепілок, курей та кіз. А чому б і ні? Продавати такі товари можна також й онлайн. Добре працюють місцеві групи у месенджерах та соцмережах.

Можна також зайнятися розсадою. Візьмімо, наприклад, туї, виноград чи смородину. Нарізати з них гілочок, укорінити, трохи підростити-доглянути і вуаля — можна продавати онлайн. Те саме стосується розсади усіх городніх і декоративних культур, саджанців дерев та кущів. 

Якщо ж ви серйозно налаштовані та плануєте відразу починати щось масштабніше, раніше ми писали про перспективні напрями для бізнесу в умовах війни.

Що б ви не вирішили почати — починайте! Вкладайте сили, натхнення, душу, й вам обов'язково все вдасться. І не забувайте частину доходу донатити на ЗСУ :)

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму