Етап заперечення та ілюзій, що все це закінчиться через тиждень чи місяць, ми усі вже пройшли. Тому тим, хто не залучений зараз безпосередньо до оборони країни, варто взяти себе в руки та подумати, як далі вигідно робити свої справи та, звісно, допомагати ЗСУ. 

Війна — страшне явище, багато хто втратив рідних, домівки та бізнес. Але не ми її почали, тож зараз шукаймо разом нові можливості, які відкриває для бізнесменів ситуація, що склалася.

Легка промисловість

Навіть коли держава зможе регулярно забезпечувати військо одягом та екіпіруванням, волонтери та самі військовослужбовці продовжать купувати форму, панамки, взуття, РПС та інші такі потрібні речі. Все зношується, губиться, горить та втрачається, тому ресурсу у цьому сегменті вистачить на всіх охочих ще на довгі роки. 

Актуальним є виробництво тканин, пошиття одягу та взуття, чохлів для аптечок, медичних нош, розкладачок тощо. Також з часом з’явиться ніша індивідуального пошиття за замірами не нетипові фігури, форми для жінок, утеплені та полегшені літні варіанти форми. 

У цьому сегменті важливо правильно побудувати комунікацію, якщо ви плануєте працювати на роздріб. Адже хвилі негативу «накрали волонтерку», «чому продаєте, а не віддаєте просто так» неминучі, якщо відразу не закривати ці заперечення. Можна показати прозоро ціноутворення, як роблять деякі бренди, можна звітувати про допомогу ЗСУ, можна показувати виробництво та процеси. Також можна зосередитися на вузьких сегментах, які відсутні на забезпеченні регулярної армії та закуповуються бійцями з метою отримання додаткового комфорту чи зручності. 

Сільське господарство

В умовах, коли країна втратила можливість обробляти частину своїх земель, а ворог знищує склади авіацією, кожен клаптик землі у регіонах, де не ведуться бойові дії, має бути залучений. Поки що це ще не так. 

Додаткові преференції від Євросоюзу, можливість безмитного продажу сільськогосподарської продукції та зростання цін на неї як в Україні, так і за кордоном, — вагомі аргументи. Найближчі 5-10 років ведення сільського господарства буде прибутковим та потрібним бізнесом. Тож нумо саджати!

Варто звернути особливу увагу на бобові культури, оскільки екологи вже довший час прогнозують суттєве здорожчення м’яса через кліматичні зміни, а війна внесла свої корективи та наблизила м’ясний дефіцит. Бобові ж активно використовуються як замінник білкового делікатесу та показують гарні урожаї у нашому кліматі. 

Ритуальні послуги

Те, про що не говорять, але що актуально завжди. І зараз, на жаль, попит зріс. А сам сегмент не є достатньо модернізованим. Комплексні пропозиції, замовлення необхідного онлайн та інші зручні й сучасні рішення не лише зроблять компанію прибутковою, а й полегшать страждання тих, хто втратив близьку людину. 

Будівельні матеріали та послуги

Ціни на будівельні матеріали ростуть у напрямку до небес. З урахуванням того, що пошкоджені орками райони ще не почали активно відбудовуватися, цей тренд вже варто враховувати. Актуальними будуть новітні будівельні матеріали, якими можна замінити, наприклад, дерево. 

Готові модульні будинки для переселенців також вже активно рекламуються та закривають поки ще не дуже високий попит. Каркасні будинки та інші технології, які дозволяють швидко вести будівництво, також досить перспективні. 

Будівельні спеціальності стали потрібними як ніколи, чимало переселенців з постраждалих районів та і просто великих міст (де ризики вищі) переселилися у містечка та села, активно роблять ремонти та приводять свої нові помешкання до житлового стану. 

Актуальності також добере ніша відновлюваної енергетики, електричного опалення тощо, оскільки газ прогнозовано дорожчатиме. Виробництво меблів теж буде актуальним найближчими роками.

З часом також прийде розуміння необхідності обладнання якісних бомбосховищ. Спершу про них заговорять при будівництві нових багатоквартирних будинків, згодом з’являться приватні преміум-клієнти, які захочуть мати у своєму маєтку бомбосховище з максимальним комфортом та захистом. А з плином часу наявність бомбосховища може почати сприйматися на рівні з наявністю водопроводу, тому сертифіковані компанії та спеціалісти у цій сфері будуть дуже потрібні.

Товари туристичного призначення

Те, що раніше потрібне було лише наметовим фанатикам, тепер дуже згодилося і воїнам, і біженцям. Та й безпечні туристичні регіони звузилися до Карпат, де на вибір або готелі втридорога, або наметний варіант. 

Крім того, нові реалії змусили замислитися навіть диванних любителів про необхідність мати вдома газову горілку, туристичні килимки (каримати), спальники чи добротний намет на той випадок, якщо доведеться терміново евакуюватися і жити в полях чи чекати кілька днів у черзі на кордоні. 

Сублімовані харчі також отримали нове дихання і навіть після завершення війни їхня популярність серед туристів буде вищою, оскільки чимало людей лише зараз дізналися про таку опцію. 

Реабілітаційні центри

Кількість цивільних та воєнних, що потребують реабілітації, росте. І ростиме, поки йтимуть бойові дії. Мова не лише про фізичну реабілітацію, а й про психологічну. З цієї війни жоден українець не вийде без психологічної травми і багато хто не зможе впоратися з цим самостійно. 

Чимало травм та поранень потребують тривалої реабілітації із залученням спеціальної апаратури та висококваліфікованих спеціалістів. Вже зараз значна кількість пацієнтів звертаються за реабілітацією у європейські клініки. Україна ж має чудовий потенціал та висококласних лікарів, яких можна було б залучати до цієї справи. 

Страхові компанії, системи охорони

Нова реальність сильно струсонула українців. Ментальну установку «все буде добре» змістив страх знову щось втратити та бажання захистити здоров’я рідних, автомобілі від осколків, а будинки від мародерів. 

Страхування життя та здоров’я, рухомого і нерухомого майна, яке раніше могло сприйматися як витратна частина бюджету, зараз стає інвестицією.

Системи охорони, сейфи, броньовані двері — фізичний захист від грубої сили замість червоних кнопок виклику охорони, яка у загальному хаосі бойових дій не мала змоги нічим допомогти.

Онлайн-магазини

Цей сегмент був популярним і до війни, проте здебільшого інтернет-покупки робило міське населення. Тепер же чимало містян осіли в невеликих селах та містечках і не завжди вони можуть знайти у сільських магазинчиках ті товари, до яких звикли у міському ритмі. 

Мова йде навіть банально про продукти, як-от дорожчий алкоголь, хороші сири, листя салату чи заморські фрукти — сільські магазини таким асортиментом балують рідко. З огляду на те, що служби доставлення вже більш-менш оговталися та пристосувалися до ситуації, продажі «нетипових» товарів онлайн можуть стати гарною нішею. 

Товари про запас

Це нова цікава ніша, яка вже потроху почала наповнюватися. Можуть бути продукти у герметичних правильних упакуваннях (щоб не промокли, не зіпсувалися, з довгим терміном придатності), готові сформовані аптечки та навіть готові «тривожні валізи».

Актуальним буде виробництво консервів. Окрім звичних м’ясних та закускових, мова буде йти і про готові консервовані перші страви, про крупи з м’ясом чи овочами, про консервований хліб — усе з тривалим терміном придатності. Після пережитих подій чимало людей захоче мати вдома кілька коробочок з такими харчами — про всяк випадок. 

Імпортозаміщення

Попри те, що після 2014 року на полицях українських супермаркетів стало значно менше російських товарів, вони все ж були. А ще ж білоруські, а ще ж товари компаній, які не вивели бізнес з росії. Усі вони потрібні покупцям і не всі мають аналоги. Зараз ідеальний час для того, аби проаналізувавши ринок, запустити виробництво якісних українських аналогів та швиденько зайняти полиці магазинів, що пустують, нашим та рідним. 

Заміщення потребують товари дуже різних категорій. Це побутова хімія, харчові продукти, будівельні матеріали, канцелярія тощо — є, з чого обирати. 

Рекламні послуги

Насправді братися за рекламний бізнес вам просто немає змісту. Бо ж є COI.UA! А ми працюємо, консультуємо, допомагаємо знаходити ніші та відкривати бізнеси, а потім забезпечуємо повний рекламний супровід, аби коліщатка крутилися і все працювало. Розробка сайтів, усі види реклами, маркетинг та бізнес-консультування, розробка айдентики, стратегічні дослідження — команда COI.UA подбає про ваш новенький бізнес, поки ви створюватимете нові робочі місця та підтримуватимете діяльністю економіку України. 

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму