Кожен з нас може згадати 10 прикладів того, що в Україні працює не так, всього за хвилину. А чи буде все так просто, коли згадувати доведеться про хороше? Для нас буде, адже ми зібрали для вас 10 українських стартапів, якими можна пишатися. 

Які вони — успішні українські стартапи?

Сьогодні українські стартапи впевнено завойовують світовий ринок завдяки іноземним інвестиціям. Ще б пак, адже свіжі ідеї, які потенційно можуть принести мільйони (а в окремих випадках й мільярди) на дорозі не валяються й інвестори про це знають.

Наші краяни розвивають свій продукт, залучають інвестиції з багатьма нулями та створюють офіси і в Україні, і за її межами. Цікаво, хто вони? У цій статті згадуємо про 10 найцікавіших (на нашу скромну думку) стартапів українського походження.

 1. Категорія «Найбагатші стартапи України»

Найзнаменитішим із них, ймовірно, є проєкт  Grammarly — компанія з автоматичної корекції англомовних текстів, яку ще у 2009 році заснували українці Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер. Сьогодні ж капітал Grammarly оцінюють в  мільярд. Поки що.

У березні 2021-го року компанія запустила нову функцію, яка визначає загальний тон повідомлення: нейтральний, натхненний, агресивний, вдячний тощо. Щоб скористатися цією перевіркою, потрібно ввести повідомлення довжиною не менш як 150 знаків.

2. Категорія «Найкумедніші стартапи України»

 Ще однією українською «бомбою» у світі стартапів став додаток  Reface, який у 2020-му випередив навіть TikTok та Netflix за кількістю завантажень застосунків у  категорії «Розваги». В чому фішка? Всього за кілька секунд застосунок «підставить» ваше обличчя замість лиця будь-якого героя у фото чи на GIF. Хочете відчути себе героєм марвелівського фільму? Легко! Бажаєте уявити себе на місці знаменитого співака? Запросто!

У лютому 2021-го року Reface знову заявив про себе за допомогою колаборації з Monobank. Тепер реферальна програма банку побудована на створенні відео за допомогою Reface.

А у березні 2021-го додаток досяг позначки 100 мільйонів завантажень. На це у стартапу пішло всього 14 місяців, тоді як у TikTok це відібрало 36 місяців.

3. Категорія «Інновація у сфері ритейлу»

 У вас пандемія? Тоді ми йдемо до вас! Завдяки стартапу  3DLook шопінг онлайн став доступнішим, адже тепер приміряти речі можна й віртуально. Додаток сканує фото клієнта та на його основі формує 3D-модель, на яку можна буде приміряти будь-яку річ з колекції онлайн.

До слова, стартап отримав премію LVMH Innovation Award у категорії «Найкраща інноваційна технологія» та залучив 6,5 млн доларів вже на початку 2021-го.

4. Категорія «Найемоційніший стартап України»

 Зізнайтеся, всі ми часом сумуємо за старим-добрим ретро.  Flycard — це квінтесенція такого приємного серцю олдскулу. Лише уявіть: ви у відпустці (так, нехай поки що в Україні через пандемію), вам добре і затишно. Так хочеться поділитися частинкою цієї емоції з близькими.

Звісно, можна просто надіслати фото у месенджер, але відчуття ніколи не буде таким самим, як у часи, коли ми отримували фізичну листівку у поштову скриньку. Сьогодні ми знову можемо її отримати, та ще й без походів (часом майже хрестових) на пошту. Завантажуєте своє фото у сервіс Flycard, додаєте підпис та вказуєте адресу отримувача, а про решту подбає Flycard: видрукують, запакують та надішлють авторську листівку вашим близьким.

5. Категорія «Найкорисніший додаток»

 Український стартап  Racoon.World робить реабілітацію пацієнтів з травмами та неврологічними захворюваннями простішою та доступнішою.

За допомогою авторського джойстика пацієнт може розпрацьовувати рухи кистю, ліктями, плечима. Звичайні комп’ютерні ігри у поєднанні з авторським джойстиком дозволяють проводити реабілітацію за меншою ціною та в домашніх умовах.

А фізіологічні дані пацієнта, які накопичуватимуться в процесі реабілітації, додаток контролюватиме та передаватиме лікарю автоматично.

6. Категорія «Прорив у сфері навчання»

 Нещодавно український стартап  Lingart впевнено прогримів на ринку (і не лише вітчизняному). Здавалося б, ідея доволі проста, та чомусь вона вперше спала на думку саме українцеві Михайлові Малкушу.

У чому фішка? Lingart — сервіс, який може відтворювати книги кількома мовами у текстовому чи аудіоформаті (або одночасно в обох). Переходити з одного режиму на інший можна на будь-якому етапі читання. Кожну книгу можна купувати окремо. 

Зараз розробники та видавництво «Ранок» працюють над створенням інтерактивного курсу для підготовки до ЗНО з української літератури: спочатку слухач проходитиме теорію, а потім переходитиме до виконання тестів просто у додатку. А ще у планах команди Lingart — створення онлайн-курсу з програмування, який автоматично перевірятиме практичні завдання.

7. Категорія «Допомога з космосу»

 Стартап українки Анастасії Волкової —  Flurosat — справжній прорив у сфері агрономії. Завдяки знімкам із супутника та авторському аналізу фермери отримують детальні дані щодо фізичних умов у межах своєї ділянки та детальну інформацію про стан кожного дерева у межах плантації. Це те, що неможливо побачити неозброєним оком: стан ґрунту, повітряні потоки, живлення кореневої системи дерев тощо. 

А у поєднанні з технологіями українського стартапу Kray Technologies догляд за полями стане ще кращим. У чому суть стартапу? Це автоматичні дрони, які доставлятимуть рослинам необхідні засоби захисту та живлення. Такі дрони зможуть обслуговувати до 470 Га щодня, а вартість доставки поживних речовин обійдеться всього у 2 $. 

Цікаво, стартапи підуть на колаборацію чи розвинуться й стануть конкурентами? 

8. Категорія «Найекологічніший стартап України»

 Компанія планує видобувати вуглекислий газ із повітря, а згодом продаватиме його власникам комерційних теплиць.  Carbominer приноситиме подвійну користь: очищуватиме повітря та постачатиме вуглекислий газ, який покращує ріст рослин, до теплиць.

Конкуренти, які вже працюють на ринку, заганяють здобутий газ у балони, а прилад Carbominer набагато компактніший, адже його можна ставити поруч з теплицями та не витрачати коштів на покупку і транспортування балонів.

 9. Категорія «Найлюдяніший стартап України»

 Elomia — штучний інтелект, який стане вашим особистим психологом. Він допоможе впоратися з кризовими ситуаціями або просто вислухає, коли це потрібно.

Звісно, спроби розвинути такий стартап вже були, але Elomia, на відміну від інших проєктів, здатна до саморозвитку. Зараз програма автоматично сприймає понад  60 % повідомлень, ще 40 % опрацьовує команда фахівців. Програма може розрізняти 14 станів користувача і залежно від них надавати потрібну підтримку.

Протягом тестового тижня можна отримати психологічну підтримку бота безкоштовно, подальша підписка вартуватиме 0,98 фунта стерлінгів (~ 38 грн) щомісяця.

10. Категорія «Найкращий фінансовий консультант»

 Компанія  Upswot вже на початку 2021-го зібрала 4,3 млн доларів інвестицій. Як? Все просто, їхні послуги — те, що потрібно банкам. Upswot здатна зібрати інформацію про потреби та фінансову ситуацію компаній, які просять у банків позики. Інформація — це витяг зі 120 джерел: Amazon, PayPal, Prozorro, Nova Poshta, Uber тощо.

Зараз компанія обслуговує банки, які працюють з малим та середнім бізнесами, у майбутньому вони розвиватимуться далі.

З Upswot вигоду отримують і кредитори, які не оформлюють ризикованих угод, і позичальники, які отримують максимально вигідні умови позики.

То з чого розпочати власну справу?

 Насамперед — з крутої ідеї. Вона — ваш ключ до успіху і джерело натхнення. 

Втім, на одній ідеї далеко не заїдеш, якщо вона не ґрунтується на реальних технічних рішеннях. Подумайте над тим, як можна втілити ідею у життя, або ж залучіть до цього однодумців чи стороннього підрядника.

Умови співпраці з останнім можна обговорити ще на старті. Ви можете найняти його або ж залучити як партнера. У COI маємо досвід співпраці на різних умовах і в кожному випадку робимо все так, аби обидві сторони були задоволені.

Після продумування теорії переходимо до втілення технічного рішення у життя: від створення прототипу та залучення інвестицій і до запуску проєкту для широкої аудиторії. Ми працюватимемо поруч із вами протягом кожного етапу роботи, адже результат для нас — найважливіший. 

Якщо хочете дізнатися більше про стиль нашої роботи, гортайте портфоліо. А для початку співпраці заповнюйте бриф на сайті.

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму