Знайомтесь: PatentBot — український стартап, який посів перше місце в міжнародному конкурсі інновацій у сфері юриспруденції та технологій LegalTech Breakthrough Awards як найкращий віртуальний асистент року за версією Breakthrough Award. 

У конкурсі брали участь понад 1250 кандидатів із 14 країн світу. Стартапи змагалися у сферах ведення справ і відносин з клієнтами, даних і аналітики, документації, юридичної освіти, ботів та інше. 

Розповідаємо, що це за проєкт, як працює та чим може бути корисним власникам бізнесу. 

Що таке PatentBot

У нашій попередній статті ми говорили про авторське право й зокрема те, як воно працює в Україні; прочитати можете тут. А якщо ви вже ознайомилися з теоретичною частиною, можна перейти й до практичної :)

PatentBot — це чатбот, за допомогою якого можна онлайн подати заявку на реєстрацію торговельної марки, авторського права і патенту. Його перевага в тому, що зробити це можна у будь-який час доби: на відміну від людей, програма працює без вихідних і для цього навіть не треба виходити з дому. 

Уявіть собі процес подання будь-якої заявки: стоси документів, багацько годин на заповнення, консультації, оплату послуг, повторні заяви у разі помилок — випробування навіть для людей зі сталевими нервами. А от бот-помічник скорочує всю процедуру до 10-15 хвилин. Служба підтримки сама передає документи до відповідних державних органів та сплачує всі необхідні мита, тому така автоматизація процесів економить і час, і кошти. 

Якщо у вас закрадаються сумніви, чи може якась там програмка якісно працювати з юридичними документами, то женіть їх геть. Адже після заповнення заяви всі документи перевіряють юристи, які спеціалізуються у відповідних питаннях. 

Як усе відбувається?

Бот — це дівчина, яка володіє трьома мовами (наразі українською, англійською та російською). Ви заходите на сторінку проєкту, пишете повідомлення в чаті й починається спілкування. Спочатку обираєте мову, а потім — що саме хочете зареєструвати: авторське право, торгову марку, патент чи винахід. 

Після цього потрібно відповісти на низку простих запитань: так ви надаєте потрібну для реєстрації інформацію. Тоді дівчина-бот озвучує вартість послуг та пояснює, за що ви платите: окремо розписує вартість послуг, різні внески та мита.  

Переваги для реєстрації авторського права

З 2018 року у PatentBot впроваджено блокчейн (спеціальна технологія для запису транзакцій) для процедури реєстрації авторських прав. Це зручно і надійно: блокчейн допомагає підвищити рівень захисту інтелектуальної власності та спростити способи перевірки. Вся процедура займає 10 хвилин.

Це щось подібне до банківської скриньки для зберігання грошей та цінностей. Після відправлення файлу ви отримаєте його в зашифрованому вигляді з відміткою про час шифрування, а потім — ключ, який може відкрити цей файл. Іншими словами, ви отримуєте цифровий код, завдяки якому зможете один раз і назавжди зафіксувати своє авторство у надійній системі. У разі порушення авторських прав цей запис є стовідсотковим доказом вашого авторства. 

PatentBot зручний також при реєстрації торгової марки для бізнесу: він допомагає безоплатно перевірити наявність торговельних марок у відкритих базах, а за потреби доступний платний розширений пошук у федеральній базі США USPTO. Детальну інформацію ви знайдете на сайті PatentBot.

Проєкт вже працює в Україні, Білорусі, Росії, Казахстані, країнах Європейського Союзу, Китаї та США й планує розширювати географію, вдосконалюватися та залучати додаткові інвестиції. У травні 2018 року стартап залучив інвестиції від акселератора Betatron: тоді проєкт оцінили у $ 750 000. У липні 2019 року він коштував вже $ 1 млн, а зараз його приблизна вартість складає $ 2,5 млн. 

За допомогою цього віртуального помічника було перевірено вже понад 70 000 торговельних марок та подано понад 1500 заявок на реєстрацію. І це дуже крутий результат для проєкту, якому ще навіть немає 4-х років. Зараз команда PatentBot подає заявки на нові міжнародні конкурси та планує ребрендинг.

Якщо ви теж відчуваєте, що настав час змін і ваш бізнес потребує перевантаження та виокремлення на ринку — звертайтеся до СОІ. Надаємо комплексний маркетинговий супровід, стежимо за тенденціями ринку та завжди маємо в запасі кілька крутих ідей для розвитку.  

Заповнюйте форму, а ми сконтактуємо з вами якнайшвидше!

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму