Чи потрібен вам домен .UA?

 

Що краще — .COM.UA чи .UA? А може, взагалі варто зробити .COM? Як купити домен у зоні .UA та чому він такий дорогий?

У цій статті поговоримо більше про основні домени й те, чи варто гнатися за .UA. 

Міжнародні, українські та регіональні домени

Доменних зон є дуже багато, тож зупинимося коротко на варіантах, цікавих для українського бізнесу. 

.COM — міжнародний домен. Його доречно розглядати, якщо ваш бізнес  працює не лише в Україні і ви не хочете акцентувати на приналежності до Неньки. 

.COM.UA — локальний варіант українського домену, придбати який може кожен без жодних додаткових документів і за доволі прийнятною ціною. Просто заходите на сайт, що продає домени (таких є кілька), шукаєте вільний і купуєте. 

Ще можуть бути цікавими регіональні домени — .LVIV.UA, .KYIV.UA тощо. Якщо ваш бізнес прив’язаний до тієї чи іншої області — це ваш варіант. Ці домени також доступні для усіх і недорогі. 

Скільки коштує домен UA?

А от із доменом в .UA-зоні все не так просто. По-перше, ціна на такі домени може бути на порядок вищою за загальнодоступні. По-друге, без свідоцтва про реєстрацію ТМ такий домен не купиш. Тож якщо вам хочеться домен в .UA-зоні, оформляєте документи на реєстрацію торгової марки, оплачуєте послуги реєстратора та посередників і чекаєте рік. Якщо пощастить. Якщо ні — довше. Лише зі свідоцтвом на руках ви зможете подати заявку на реєстрацію такого домену. 

Зверніть увагу, якщо ви вписали торгову марку кирилицею, то переводити її в латиницю під час реєстрації домену будуть за офіційними українськими правилами транслітерації. Торгова марка «Галя» транслітерується як Halia.

Навіщо платити більше? У чому перевага домену UA?

По-перше, це довжина. Мало того, що доменна приставка складається лише з двох букв, та ще й вибір імен значно більший (у зоні .COM, наприклад, 2-4 буквені імена — велика рідкість і придбати їх можна з рук за великі гроші). Ми, наприклад, маємо ТМ COI та домен .COI.UA. Зручно, коротко, має гарний вигляд при друці, швидко писати та легше запам’ятовувати. 

По друге, це репутація. Якщо ви оплатили всі ці дорогі держмита, вичекали купу часу на своє свідоцтво чи, може, навіть пережили стрес, коли чиновники у процесі кілька разів губили ваші документи — значить, ви точно не фірма-одноденка. Отже, довіри до вас буде трохи більше.

По третє, у разі плагіату назви чи домену, ви трохи більше захищені. 

Як перейти з .COM.UA на .UA?

Якщо ви все ж вирішили перейти на .UA-домен, врахуйте, що такий перехід дещо понизить ваш сайт у позиціях. Якщо зробити все правильно, налаштувати переадресацію зі старого домену на новий та врахувати усі нюанси, таке пониження буде незначним та короткотерміновим. 

 

Потрібна допомога? Звертайтеся до COI. Допоможемо правильно сформулювати запит на торгову марку (щоб не переплачувати юристам) та підібрати для вас оптимальний домен!

 

Щоб отримати консультацію та почати співпрацю, заповніть заявку нижче.

Зацініть наш блог
Мобільні додатки як інструмент зростання малого бізнесу у цифровій економіці
Плюси та мінуси розробки мобільного додатку для малого бізнесу
Цифровізація змінила спосіб, яким малий бізнес взаємодіє зі своїми клієнтами, управляє операціями та конкурує на ринку. Вона дозволяє малим компаніям розширювати свій охоплення, покращувати ефективність процесів та підвищувати задоволеність клієнтів. Завдяки цифровим інструментам, таким як онлайн-маркетинг, електронна комерція, автоматизація зв’язків з клієнтами та бізнес-аналітика, малі підприємства отримують можливість конкурувати з великими корпораціями, маючи значно менші ресурси. Цифровізація також відкриває доступ до глобальних ринків, дозволяючи малим компаніям продавати свої товари та послуги клієнтам з усього світу без потреби фізичної присутності інструментами електронної комерції.
Переглянути
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму