«Драбинки» у постах — вже давно не ноу-хау, а інструмент для просування та пошуку у соцмережах. У вмілих руках працює добре. Втім, їх і досі часто або ігнорують, або будують з них гору, яка більша за сам допис.

Більше про те, як підібрати робочі хештеги й при цьому не перетворити пост на набір ієрогліфів, читайте далі у статті.

Як працюють хештеги, або Хештеги без бентеги

Хештег — це поєднання символу «#» та цифр, букв чи емодзі. В такому форматі написане заклинання стає клікабельним та переводить на сторінку зі всіма постами соцмережі, що містять конкретний хештег. 

Наприклад, якщо ви введете в інстаграмі хештег #coiua, ви побачите всі пости із нашої сторінки, а якщо введете #memes, то отримаєте доступ до багатотисячної скарбнички жартів. 

Навіщо це все потрібно? За допомогою хештегів про вас може дізнатися нова аудиторія, яка навряд шукала б вашу сторінку цілеспрямовано. Наприклад, щоб купити торт у Львові, ніхто не шукатиме #іракондитер (хіба що Іра пече вже не перший рік і має свій персональний бренд), зате шукатимуть #тортльвів.

Щоб так трапилося, обирайте хештеги, які з високою ймовірністю введе потенційний клієнт, який ще не знає про існування вашої компанії, і подбайте про те, щоб серед видачі за результатами тегу ваша пропозиція якісно виділялася.

Яка має бути частотність хештегів у соцмережах?

Хештеги розділяють на низькочастотні, середньочастотні, високочастотні, геотеги, персональні та вірусні.

Перші три види відрізняються за частотою згадування.

  • Високочастотні хештеги — з кількістю запитів понад 100 000.
  • Середньочастотні хештеги — 50 000-100 000 запитів.
  • Низькочастотні хештеги — до 50 000 запитів. 

Щоб перевірити популярність хештегу, потрібно ввести його з решіткою у полі пошуку соцмережі (підрозділ «Пошук за хештегом»). Далі соцмережа сама підтягне цей хештег, схожі та кількість згадок у соцмережі. Крім цього, є й ресурси з підбору хештегів, які, втім, не завжди дають найкращий результат.

Геотеги актуальні для компаній, які прив'язані до конкретного місця і хочуть залучати клієнтів у своїй локації. Персональні працюють на популяризацію конкретного бізнесу чи особистого бренду (згадайте про Іру), а вірусні це ті, які ловлять свою хвилю популярності та поширюються аудиторією просто так, бо вони класні або важливі для суспільства. Останні можуть бути розважальними (#ShareACoke від Coca-Cola) або суспільно значущими (#covid_19, #blacklivesmatter).

Приклад підбору хештегів, або Аналіз для психоаналітика

Уявімо собі, що у вас власна психотерапевтична практика, і спробуймо разом підібрати для сторінки вдалі хештеги.

  • Ключові слова, які описують ваші товари чи послуги: #психолог, #психотерапевт, #психотерапія, #психологльвів;
  • Бренд: #імяспеціаліста, #назвакабінету;
  • Ніша, в якій ви працюєте: #психологія, #психоаналіз;
  • Групи за інтересами: #спілкапсихотерапевтів, #сімейнапсихотерапія;
  • Місцеперебування: #психологльвів, #психотерапевтльвів;
  • Лайфстайл: #мотивація, #афірмації;
  • Абревіатури: #НЛП, #МКХ;
  • Рубрикатори: #дитячапсихологія, #груповісеанси.

Краще рідко, ніж швидко: як підібрати ефективні хештеги

Проаналізуйте хештеги конкурентів, потенційних клієнтів та лідерів ніші. Насамперед варто орієнтуватися на середньочастотні та низькочастотні — у постів з ними є шанс не загубитися у потоці публікацій схожої тематики.

А от топові хештеги з кількістю згадок понад 100 000 принесуть вам лише коротку славу. Наприклад, затриматися в топі з мегапопулярним хештегом #love (кількість згадок — понад 2 млрд) вдасться максимум на кілька секунд.

І ще: не варто редагувати хештеги після публікації у сподіванні реанімувати «пацієнта». В пошуку за хештегами пости сортуються не за часом додавання тегів, а за часом публікації поста. Тож якщо ви через кілька годин згадали, що не додали популярного хештегу, редагувати вже пізно — ваш пост опустився у пошуковій видачі.

А не забагато буде? Скільки хештегів писати в одному пості

Максимально їх може бути 30 у пості та 10 у сторі. Однак використовувати аж стільки одночасно не варто. Середньостатистичний пост в інстаграмі містить 10,74 хештегу, проте ми рекомендуємо додавати 2-6 (залежно від мережі).

Використовувати хештеги, які заблоковані мережею, не варто, бо тоді ваш контент просто зникатиме зі стрічки. До заборонених хештегів належать ті, які:

  • натякають на еротику;
  • скеровані на пошук партнера;
  • натякають на наркотики;
  • описують окремі частини тіла;
  • принижують інших людей за певною ознакою.

Як вибрати хештеги ефективно

  1. Повторювані хештеги. Комбінуйте їх по-різному у кожному пості. Однакові хештеги від публікації до публікації соцмережа може сприйняти як спам, а там і до тіньового бану недалеко.
  2. Використання лише високочастотних хештегів. З ними у вас буде більше вподобайок, та чи допоможуть вони утримувати бізнес? Якщо ваша ціль — продажі, а не популярність, локалізуйте хештеги та використовуйте по декілька з кожної групи частотності у кожній публікації. 
  3. Хештеги на закритій сторінці не мають змісту, адже пошук за ними неможливий. Та й для вашого бізнесу закрита сторінка не надто корисна.

За великого бажання прописати хештеги до своїх публікацій зможе кожен. Та чи принесе це користь? У СОІ підбором хештегів, які працюватимуть на ваш бізнес, займатимуться спеціалісти з багаторічним досвідом роботи. 

Сотні кейсів дозволяють обрати чи відмовитися від деяких хештегів навіть без тестування. Інші ж тестуємо на практиці. Зрештою ваші публікації будуть лише з тими хештегами, які працюють на вашу цільову аудиторію.

Крім цього, пишемо тексти та створюємо влучний візуал, який робить роботу комплексною та виділяє на фоні конкурентів. 

Бажаєте оновити формат спілкування зі своїми клієнтами на сучасніший? СММ та копірайтинг від СОІ — те, що для цього потрібно! Для початку співпраці та додаткових питань заповнюйте заявку на сайті: СММ 

Зацініть наш блог
Всі публікації
Екскурсія закінчена. Тепер нумо до роботи !
Заповніть форму і пристебніться — далі поведемо ми!
Заповнити форму